вул. Поштова, 21, м. Олешки, Херсонська область, 75100

ПЕСЕЦЬ, ЯКИЙ ПІДКРАВСЯ НЕПОМІТНО…

ПЕСЕЦЬ, ЯКИЙ ПІДКРАВСЯ НЕПОМІТНО…

Практичні поради тим, кого викликають до суду  у справах про стягнення боргів за кредитами

З огляду на заголовок мова, як ви вже напевне здогадалися, піде не про цю симпатичну пухнасту тваринку і особливості її виживання в суворих умовах півночі а про стан, який виникає практично у всіх боржників після отримання повісток про виклик до суду у справах про стягнення заборгованості за кредитами.  У різних емоційних відтінках з цього приводу частіше звучить слівце «піпець» чи «капець», а іноді люди вживають більш міцніші і вже зовсім не літературні вирази, які у підсумку жодним чином не впливають на вирішення виниклої проблеми.

Перехоплення подиху, розширення зіниць чи «випадання щелеп» відбувається зазвичай в момент, коли отримувач повістки починає читати надіслану йому позовну заяву з наведеними у ній сумами стягуваної заборгованості по тілу кредиту, процентам, комісії, пені та штрафам, які сягають захмарних значень, розбіжних не лише з вашими можливостями, а й самими сміливими припущеннями про розмір такого боргу. Як! На одну тисячу боргу нарахували п’ятдесят чи сімдесят тисяч гривень відсотків зі штрафами! Хіба таке можливо? Безуспішні намагання хоч щось зрозуміти з доданих до позову розрахунків лише посилюють гнітюче відчуття безнадії.

Перша реакція – ні в який суд я не піду, все це несправедливо, не міг я стільки завинити банку, хай роблять, що хочуть, платити не буду! А дарма. Саме на таку вашу реакцію і бездіяльність, умовно потираючи долоні і розраховують банки. Пояснюю чому так. Досить часто з подібними позовами вони звертаються до суду запізно, юридичною мовою – з пропуском строку позовної давності. І якщо від дати закінчення дії кредитного договору минуло три роки, протягом яких ви не сплатили жодної копійки, а банк подав позов бодай наступного після їх спливу дня, вважайте, що вам випав джек-пот.

Але скористатися цим можливо лише за однієї умови. Ви чи ваш представник маєте з’явитися у призначений час до суду і письмово заявити про застосування судом наслідків спливу позовної давності. Таку заяву в матеріали розглядуваної справи з посиланням на її номер, який вказано у повістці, необхідно заздалегідь зареєструвати через канцелярію суду, яка і передасть документ судді. Знайте, що без такої заяви жоден суддя не зможе вам допомогти і самостійно застосувати такі наслідки, навіть якщо пропуск строку є очевидним і підтверджується наявними у справі доказами, оскільки цю юридично значиму дію закон прямо пов’язує саме із заявою сторони у справі, зробленою до закінчення її розгляду.

Не зайвим буде зробити таку заяву і тоді, коли строк дії кредитного договору ще не  сплив. Це може обмежити суму стягнення, особливо пені та штрафів, строк позовної давності для яких один рік.

Проте банки, добре орієнтуючись у юридичних тонкощах, намагаються так складати свої розрахунки, щоб основна сума нарахувань містилася саме в останніх роках розрахункового періоду перед зверненням до суду. Але і цьому можливо зарадити. Приміром новоутворений Верховний Суд, який на відміну від свого попередника є більш доброзичливим якщо можна так висловитись до боржників, зовсім нещодавно скасовуючи рішення районного і апеляційного судів в одній з подібних справ та направляючи її на новий розгляд до районного суду цілком логічно і справедливо у своїх висновках, до яких мають прислухатися районні суди зазначив (цитую дослівно): «..З наданого банком розрахунку заборгованості відповідача вбачається, що заборгованість за відсотками до 01 серпня 2014 року нараховувалася за ставкою 27,6 %, починаючи з 01 вересня 2014 року по 31 березня 2015 року – за ставкою 32,4 %, а з 01 квітня 2015 року по 30 червня 2016 року – за ставкою 42 %.

Вказаний розрахунок заборгованості ні судом першої інстанції, ні апеляційним судом належним чином не досліджений, висновки щодо правильності нарахування  заборгованості за кредитним договором за усіма її складовими не зроблені. Судами не з’ясовано, яким чином при зазначених відсоткових ставках та загальній сумі заборгованості за тілом кредиту в розмірі 16 496,78 грн. менш ніж за три роки (період нарахування) могла утворитися заборгованість за відсотками, яка у кілька разів перевищує тіло кредиту, чи відповідає застосований банком спосіб обчислення заборгованості за відсотками умовам договору, а якщо так, то яким саме, якими умовами договору передбачена зміна кредитором в односторонньому порядку розміру відсоткової ставки та яким чином до позичальника була доведена інформація про такі зміни».

Звісно, участь у вашій справі юристів, які розуміються на такій категорії справ, дозволить не лише звернути увагу суду на певні важливі обставини, а й надати у справу власний зустрічний обґрунтований розрахунок боргу, який в рази може зменшити суму як правило надмірних банківських нарахувань. Але тут вибір за вами.

І ще один важливий момент. Захищати себе в суді чи ні – ваше право. А тому суддя, який у разі вашої неявки зрозуміє таку вашу позицію як незацікавленість у результаті розгляду справи і неповагу до суду, цілком обґрунтовано і правомірно ухвалить рішення на користь банку, оскільки доводити і заперечувати є процесуальним правом і обов’язком сторін. Не заперечили, значить згодні.  

Отже, не все так погано, як уявлялося спочатку, але за однієї умови. Якої? Знову прочитайте епіграф!

Олександр Никифоров, юрист, спеціально для видання «Вісник Олешшя»

Від автора.

Започатковуючи цю рубрику з люб’язної згоди головного редактора газети, я щиро вважав, що тридцятирічний досвід і стаж роботи в юриспруденції та майже десятирічний у журналістиці, фахове розуміння багатьох непростих життєвих ситуацій, які потребують допомоги, дозволять мені простою і зрозумілою мовою, без застосування складних юридичних формулювань і надмірного цитування «сухих» приписів законів надавати слушні поради, консультації чи застереження, які б певною мірою орієнтували вас у складних і малозрозумілих для простої людини хащах і тонкощах законодавства.

Зрозуміло, що такі публікації про актуальні для багатьох питання не Панацея і не остаточний вердикт, адже кожна така ситуація індивідуальна і має свої правові особливості та нюанси, а лише порада чи підказка, в якому напрямку рухатися при вирішенні тих чи інших юридично значимих проблем.

А розпочати планував з райдужного, чистого і світлого кохання, шлюбу, який укладається на небесах і є логічним продовженням такого кохання і який, на жаль, розривається на грішній землі з необхідністю дотримання усіх малоприємних юридичних процедур і формальностей. Проте огляд опублікованих на сайті районного суду і призначених до розгляду категорій цивільних справ, стрімке зростання кількості позовів банків до своїх боржників, сумні і розгублені обличчя банківських позичальників перед кабінетами служителів Феміди дещо змінили цей початковий намір.

Ну й звісно буду вдячним і врахую вашу думку стосовно доцільності такої рубрики, форми викладу матеріалів, порушуваних тем тощо. Отже пишіть, дзвоніть, питайте, пропонуйте і критикуйте. Успіху всім нам!     

Leave a comment

Top